Искри в НС заради парите за пътищата, ГЕРБ видя прехвърляне на отговорности

"Правим соломоновско решение - даваме 50% и 50% контрол на вторите", заяви Настимир Ананиев

20.04.2022 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Пореден опит на депутатите да намерят решение на въпроса как да бъдат намерени средства, с които да платят на пътните фирми, отговарящи за строителството и поддръжката на инфраструктурата в България.

Те отново излязоха на протест, който започна пред сградата на Народното събрание, а след това с шествие се отправиха пред Министерския съвет. Те искат да получат 100% от своето финансиране. Става въпрос за малко над 3 млрд. лв.

"Ние разбираме, че държавата е притисната до стената и трябва да вземем някакво решение. Правим едно соломоновско решение - даваме 50% и 50% контрол на вторите", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев.

По думите на Николина Ангелкова от ГЕРБ е очевидно че Министерският съвет иска да прехвърли отговорността си на Народното събрание.

"Не ви ли е неудобно, колеги от ГЕРБ, вие да излизате и да говорите за пътища, те се превърнаха в нарицателно на корупция", възмути се Борислав Гуцанов от БСП.

"Това, което правите в момента, е да ни въвличате в една корупционна схема. Всички вие се съгласихте, че тези договори са сключени в нарушение на закона", отсече Елена Гунчева от "Възраждане".

А Йордан Цонев от ДПС е категоричен, че правомощия на изпълнителната власт не могат да бъдат прехвърляни на законодателната.

От ГЕРБ са категорични, че фирмите трябва да получат 100%, а от "Има такъв народ" смятат, че не това е най-доброто решение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК