Фандъкова ще реновира 690 хил. кв. м тротоари за 60 млн. евро

Столичната община създава специална програма за реновиране на тротоари във всички 24 района на територията ѝ

19.04.2022 | 16:30 Редактор: Теодора Патронова
Фандъкова ще реновира 690 хил. кв. м тротоари за 60 млн. евро

Столичната община създава специална програма за реновиране на тротоари във всички 24 района на територията ѝ. По предварителни оценки с новата програма ще бъдат реновирани около 690 хил. кв. м тротоари, а общият ѝ бюджет е 60 млн. евро. За 50 млн. евро от тях София ще кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а останалите десет милиона евро ще бъдат осигурени чрез собствено финансиране от общинския бюджет. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи програмата заедно със заместниците си по финансите Дончо Барбалов и по общественото строителство инж. Ангел Джоргов, както и с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Ремонтът на тротоари във всички райони на София е сред основните задачи, които съм си поставила за този и следващия строителен сезон", каза Фандъкова. Освен нови настилки програмата включва още няколко основни дейности, свързани основно със създаване на достъпна среда – понижаване на тротоари, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднено придвижване, тактилни ивици за хора с увредено зрение, нови бордюри, където е необходимо, парапети и антипаркинг колчета, ремонт на изкуствени неравности, които не отговарят на нормите, и засаждане на нови дървета, където това е възможно.

Целта е придвижването в града да стане по-удобно, комфортно и сигурно, а с това предпочитано от повече хора, каза столичният кмет. Тя напомни, че в последните години Столичната община е реновирала около 60 хил. кв. м тротоари, но тъй като дейностите са "на парче", общата картина трудно се променя.

По думите на Фандъкова 20% от средствата по новата програма ще бъдат предоставени на районните кметове, като разпределението ще става по специална формула. Останалите 80% от средствата ще се управляват от общината, но обектите ще се избират с районните кметове.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Топ далавера
преди 2 години
Това се пада по 172лв на кв. метър. Извинявайте, но за тия пари трябва мрамор или гранитогрес да наредят. Да се хванем на бас, че ще се редят плочки, кокалчета и асфалт за суми максимум 60лв на квадрат. Съответно сметнете 112лв на квадрат джобпара. 690 000кв.м. по 112лв прави 77 милиона 280 хиляди лева кражба! Само с откраднато може да се направи 1 228 000кв.м. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
бул. Ляпчев
преди 2 години
Какво значи да ремонтират.... в голяма част от София НЯМА ТРОТОАРИ Сигнализирай за неуместен коментар