Кулеба към България: Сигурността на Украйна означава сигурност и за вас

Външният министър на Украйна се срещна с българския си колега

19.04.2022 | 12:05 Редактор: Елеонора Танева

Украинският външен министър пристигна на посещение в страната. Дмитро Кулеба вече разговаря с външния министър Теодора Генчовска. 

"Дойдох да благодаря на българския народ и правителството за подкрепата на украинските бежанци. От самото начало България последователно подкрепя Украйна в ЕС и НАТО. Сигурен съм, че България прави това не само заради традиционните приятелски отношения, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море", заяви Кулеба след срещата. 

Той подчерта, че е наясно с ролята на Русия в историята на България, но заяви, че днешна Москва няма общо с тази от миналото.

"Русия в момента е различна, тя унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Надявам се, че по-скоро ще дойде денят, когато мирът ще се възстанови ще се върнем към търговията, туризма, културния обмен между нашите две страни. И все повече украинци ще посещават България не като бежанци, а като туристи", добави външният министър на Украйна.

От своя страна министър Генчовска заяви, че страната ни прави всички възможно, за да подкрепя Украйна. 

"Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности. България е малка държава, ние се опитваме максимално да подкрепим украинския народ. Повече от 91 000 украински граждани са на територията на нашата страна, 80 000 от тях вече са получили временна закрила", подчерта Генчовска.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 3
сор идеолог
преди 2 години
"Днешна Русия не заслужава съчувствие" - А днешна Украйна - още по-малко! Защо открито не спазвахте Минските договорености, г-н министър? Защо през цялото време след 2014 тероризирахте с нападения и обстрел населението в т.н. сепаратистки републики? Защо приехте закони, задължаващи всички да учат и говорят само на украински? Защо приехте за герои отявлени фашисти и помагачи на хитлеристката армия? Тя не беше ли армия-завоевателка? Защо създадохте цели полкове от нео-фашисти? Защо допуснахте амер Сигнализирай за неуместен коментар