Моряци от "Царевна": Поне 10 попадения има върху кораба, навсякъде хвърчат отсколки

Един от екипажа слязъл да разузнае, дал знак, че е безопасно и напуснали плавателния съд

18.04.2022 | 18:33 Редактор: Елеонора Танева

Най-малко 10 попадения са ударили  българския кораб "Царевна", блокиран на пристанището в Мариупол. Това разказаха завърналите се днес български моряци. Те са на родна земя след повече от 50 дни под блокада. Моряците кацнаха на летището във Варна с полет от Сочи. Те бяха прибрани с правителствен самолет. На летището ги посрещнаха премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска. 

И пред тях моряците разказаха за ужаса на войната и трудните моменти по време на блокадата.

"Имаше много изстрели, бяхме притеснени. Имаше поне 10 попадения, а по-страшното е, че навсякъде из въздуха хвърчеше нещо. Много близо падаха снаряди, ракети", споделиха моряците.

Екипажът е слязъл сам от кораба. На пристанището българите са били посрещнали от военни, които ги закарали в хотел в Донецк, и оттам в Ростов на Дон. Не могат да кажат дали войниците са били руснаци или украинци, но са били посрещнати добре. 

"Първо от кораба слезе едно момче, по едно време се върна и каза, че било безопасно. Щели да прекратят огъня в наша посока", уточни член на екипажа.

Премиерът Кирил Петков посрещна екипажа на "Царевна" и обясни, че капитанът остава на борда, докато самият кораб може да излезе от пристанището.

"Фокусът ни е върху следващия кораб - в Черноморск", заяви Кирил Петков.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на "Царевна" още от самото начало на кризата. Тя е категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството.  

"От 13 март сме в ежедневен контакт с капитана на кораба, осъществяван по сателитен телефон. В България координацията е тясна, между всички институции", уточни Генчовска.

Трима българи и двама украинци, включително и капитана на кораба останаха по собствено желание на плавателния съд в Мариупол.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК