Цветница е! Ето какво повеляват традициите

Някои слагат върбови клонки около кръста си

17.04.2022 | 06:30 Редактор: Елеонора Танева
Цветница е! Ето какво повеляват традициите

Днес е един от обичаните християнски празници - Цветница. Той е подвижен празник, който винаги се чества в неделята преди Великден. На този ден в църковните храмове в цялата страна се провеждат богослужения, като те започват още от вечерта на Лазаровден, събота.

По традиция през деня се берат върбови клонки, които са символ на палмовите клонки. С тях е посрещнат Божия син в Ерусалим, които хората постилали по пътя му. По нашите земи няма палми, затова върбовата клонка се е превърнала в този символ на радост.

В църковния храм вярващите могат да вземат върбова клонка, като част от нея оставят пред иконата, а с другата част сплитат венец. Има  обичай, според който хората слагат на кръста си върбова клонка на празника, за да ги предпази от болки в кръста и костите.

Популярен обичай е т. нар. кумичене, който се извършва на предния ден – Лазаровден. Лазарките правят венци от върбови клонки и ги пускат в реката. Венецът, който излезе най-отпред носи на собственичката си титлата "кумица". Титлата задължава другите лазарки да гледат към нея с уважение, да търсят и ценят съветите ѝ през цялата година. Момичето, което се окичи с титлата "кумица", трябва да приготви празнична трапеза.

Освен за венец над вратата на дома, можем да използваме върбовите клонки да направим венец за декорация на празничната трапеза. Тя е символ на здраве и радост.

 

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК