Застрахователният пазар е динамичен, какво означава агресивен инвеститор?

Коментар на Веселин Ангелов и Светла Несторова

17.04.2022 | 13:18 Редактор: Искра Ангелова

Застрахователният пазар иска да бъде иновативен в предлагането на решения, има редица гъвкави решения на пазара. Спрямо икономическата ситуация също се създават продукти, които да отговарят на нуждите на потребителите, започвайки от застраховки, които са изцяло инвестиционни. Там рискът е за самия потребител или самото лице, което включва застраховката. Това заяви изпълнителният директор на ЗАД "Алианц България" и член на УС на АБЗ Веселин Ангелов в специалното студио "Застраховки "Живот" - защита и инвестиции".

Той допълни, че там има широк избор от фондове, които могат да служат за база на тази застраховка.

"Там клиентът може да прецени дали иска директно да предприеме някаква стратегия, ако е по-агресивен инвеститор - да се довери на фондове, които са в акции, или такъв, който е с по-консервативни наклонности, да избере фонд, който е изцяло в облигации. На пазара се предлагат и структурирани решения, които предлагат "кошница" балансирана, агресивна или консервативна, като парите му се управляват спрямо развитието на пазарите", подчерта Ангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че има решения, които предлагат и активно управление.

"Предлага се решение и на структурирани продукти, които са или на траншов принцип, или има период на закупуване. Пазарът е доста динамичен, застрахователите работят активно в намирането на решения. Всеки потребител ще намери подходящия за него продукт", категоричен че изпълнителният директор на ЗАД "Алианц България".

Главният изпълнителен директор и председател на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" ЕАД Светла Несторова сподели, че се прави финансова оценка на риска.

"Целта ѝ е да сме сигурни, че няма човек да си накупи много повече, отколкото е реалната стойност. Някой, който има 1000 лв. доход, не може да си направи застраховка за 20 млн. лв. Проверяваме да бъде адекватна стойността", поясни тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК