МВФ: Инфлацията в България ще достигне двуцифрени стойности

Фондът препоръчва прогресивно данъчно облагане за личните доходи или по-ефективно разходване на публичните средства

15.04.2022 | 16:42 Редактор: Теодора Патронова
МВФ: Инфлацията в България ще достигне двуцифрени стойности

Инфлацията в България ще достигне двуцифрени стойности, предупреди Международният валутен фонд в края на редовната си мисия у нас.

Растежът на икономиката ще бъде около три процента, колкото се очаква да бъде и дефицитът на касова основа.

Ръководителят на мисията Жан-Франсоа Дофен предупреди обаче, че е възможно недостигът в хазната да бъде по-голям заради новите предизвикателства, които поставя войната в Украйна.

Фондът препоръчва въвеждане на прогресивно данъчно облагане за личните доходи у нас или по-ефективно разходване на публичните средства, каза Жан-Франсоа Дофен.

Според него страната ни трябва да се върне към по-консервативната фискална политика, което означава намаляване на дефицита, а от друга страна - има необходимост от финансов ресурс за ключови системи като здравеопазването и социалната политика. Ето защо трябва да се намерят варианти за осигуряване на допълнителни средства.

"Виждаме два начина, по които това може да бъде постигнато. Единият е данъчна реформа, ако налогът върху личните доходи стане по-прогресивен и на по-високо ниво. По този начин може да намалите и неравенството чрез преразпределение на приходите от данъци, с които бихте могли да финансирате тези нужди. Другият подход, който виждаме, е чрез по-ефективно разпределение на публичните разходи", каза Жан-Франсоа Дофен.

Сред препоръките на фонда е също да бъдат спрени добавките, които правителството осигурява заради пандемията, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК