Каримански: Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната

"На 4 очи може да се сбием, ние се докарахме до това дередже", отсече Тошко Йорданов

15.04.2022 | 13:39 Редактор: Здравко Черкезов

Парламентарният звънец даде ход не на дебат по същество, а на скандал. Той започна с искания за смяна на властта и промени в Конституцията и продължи с подадена ръка към опозицията.

"Тежко зависимо и управленски импотентно правителство. Оставка и нови избори, на които българският народ да се яви, като на референдум за своето бъдеще", призова лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Алтернативата на изборите е абсолютно неприемлива за нас. Рискът да предизвикаме избори, които да спечели Путин, по никакъв начин не можем да си позволим сега", контрира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Нека заедно да разработим общ проект за промени в Конституцията, за да направим следващата стъпка за нормализиране на политическия живот", обърна се той към опозицията.

"Мнозинството ви не може да избира гуверньор на БНБ. Вие, г-н Иванов, в коалицията ли сте с БСП? Опозицията ще има решаващ глас в този избор и знаете ли тогава какво ще се случи - ще трябва да излезете оттук и да поискате оставка", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Последваха условия за подкрепа при гласуването на новия управител на БНБ.

"Няма как да се съгласим да подкрепим кандидат на политическа сила, която ясно и точно ще работи за въвеждане на еврото в България", отсече Цончо Ганев от "Възраждане". 

"Моментално да освободите Каримански от бюджетната комисия и ако не го правите, ще си направим извода, че имате проблем с неизяснени сметки в коалицията", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

И в залата настана смут - кой, защо и кога да вземе думата. 

"Четете го тоя правилник... Вашият колега да постъпва мъжки разлика от вас", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов при напускането на зам.-председателя на НС Искрен Митев. 

След четири неуспешни опита думата взеха и от "Продължаваме промяната" 

"Да запазим човешкото себе си и институциите, които защитаваме", призова Митев.

Но вместо това се стигна до ново напрежение между депутатите от коалицията

"Намеци за сделка между ИТН и партии от опозицията са долни и лъжливи. Вие на какво основание няма да подкрепите кандидат на коалицията?! Като си знам голямата уста, не само ще ме глобят, може да стане и по лошо", отсече Тошко Йорданов. 

"Г-н Йорданов, мотивът да не подкрепим е коалиционното споразумение", отговори Свиленски. "Няма подписано подобно нещо, мерете си приказките! На 4 очи може да се сбием, ние се докарахме до това дередже", каза Йорданов.

Ред дойде и на гласуването, на което Каримански не бе избран.

"Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната", заяви Каримански, след като парламентът отхвърли кандидатурата му за управител на БНБ. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК