Оставаме си с Благодатния огън от миналия Великден, ще бъде ли празникът помрачен?

На всички им е болно, защото беше една страхотна традиция, коментира Ловчанският митрополит Гавриил

14.04.2022 | 18:02 Редактор: Елеонора Танева

Решението тази година българска делегация да не ходи до Ерусалим за Благодатния огън е окончателно. Светият синод на Българската православна църква съобщи вчера, че за предстоящия Великден Благодатният огън няма да бъде пренесен до България. Днес премиерът изрази готовност да предостави правителствения самолет за пътуването до Ерусалим.

За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради Ковид пандемия. Според Светия синод тази години е поради неблагоприятни обстоятелства. 

"Не само на мен, а на всички им е болно, защото беше една страхотна традиция, която се създаде след демократичните промени в България. И хората бяха свикнали, тържествено се посрещаше Благодатният огън. Тези, които ходеха, изживяваха тази радост, когато слизаше огънят. Той не е обикновен огън, слизайки този огън, човек усещаше в душата си една възкресна и паскална радост. Жалко е, мъчно е", заяви Ловчанският митрополит Гавриил. 

Благодатният огън слиза всяка година на Велика събота в храма "Възкресение Христово" на Божи гроб. След като стана ясно, че тази година традицията няма да бъде спазена, от Министерския съвет изразиха готовност да изпратят правителствения самолет за Балгодатния огън. Митрополит Гавриил обаче заяви, че решението вече е взето и няма да има промяна. 

Според журналиста Горан Благоев, който през годините следи църковните теми, в България вече огънят е не символ, а формалност.

"Стана една фетишизация на празника, защото празникът трябва да го носим в душите си, а това, че е война, трябва ни накара да насочим мислите и молитвите си към хората в нужда. Молитвата ни към Бог да даде мир на земята, да ни направи човеци, защото това има смисъл. Дали ще си запалим свещта от Благодатния огън от Ерусалим, или от олтарното кандило в кварталния храм, няма никакво значение", убеден е Горан Благоев.

В българските храмове се съхранява Благодатният огън от миналата година. На Велика събота той ще бъде получен в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", а след това ще бъде пренесен до вярващите. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК