Министър Иванов: Правителството отпуска безпрецедентна помощ на земеделците

До края на юни ще бъде преведена Ковид компенсацията, бюджетът е 143,5 млн. лв.

14.04.2022 | 15:25 Редактор: Елеонора Танева
Министър Иванов: Правителството отпуска безпрецедентна помощ на земеделците

Министърът на земеделието и храните д-р Иван Иванов заяви, че правителството дава безпрецедентни пари на сектора през тази година и разбира положението, в което са изпаднали производители заради войната в Украйна и увеличаването на разходите за фуражи, торове, газ. Той посети една от най-големите овцеферми в района на гр. Съединение с над 2000 овце майки. Министърът подчерта, че тази година се отпуска безпрецедентна държавна помощ за подпомагане на стопаните, като само до този момент преведените средства са близо 200 млн. лв. 

До края на юни ще бъде преведена и Ковид помощта, за която миналата седмица бе получена нотификация от Европейската комисия (ЕК).

"Бюджетът е 143,5 млн. лв. и предстои следващата седмица да започне приемът на документи", уточни Иванов. По думите му процедурата ще бъде максимално облекчена и ускорена, за да могат фермерите бързо да получат парите. 

"Освен това ЕК е разработила и механизъм за държавна помощ с бюджет до 35 хил. евро на стопански субект, като има възможност и за акумулация по различни дейности, с което подкрепата може да достигне 400 хил. евро за предприятие", посочи още д-р Иванов.

Той уточни, че следващата седмица ще бъде изработен механизъм и ще бъдат направени изчисления на необходимите средства. Според него средствата може да бъдат заложени в актуализацията на бюджета и тези пари земеделските стопани могат да бъдат допълнително подкрепени за преодоляване на негативите, причинени от войната в Украйна. 

Министърът обясни още, че друго решение на ЕК е отпускане на бюджет от резервния фонд на обща стойност 500 млн. евро., от които България ще получи 10,6 млн. евро.

"Тази сума ще може да бъде увеличена с 200%, ще се направят изчисления и това също може да бъде предвидено в актуализацията на държавния бюджет", добави министърът.

Той подчерта, че България продължава да настоява за разработване на  отделна помощ подобно на Ковид мярката, както и искаме увеличаване на размера на де минимис, защото тази година вече сме достигнали максимума.

Снимка: Министерство на земеделието

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК