Министър Иванов увери - пари за земеделците има, създава се изкуствено конфликт

Средствата  между различните сектори в земеделието ще бъдат разпределени на база реално завишени разходи

16.03.2022 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на земеделието и горите Иван Иванов обяви, че пари за земеделските производители има. Той каза това в отговор на протест, който блокира главния път Пловдив-Карлово. Причината за недоволството на земеделците са малкото средства, които държавата им отпуска за справяне с последиците от пандемията.

Тежка селскостопанска техника и хора спряха за близо два часа движението по натоварената отсечка. Земеделците искат от държавата адекватни помощи и компенсации, с които да покрият загубите от Ковид кризата.

Министърът на земеделието обеща - пари ще има.

"Разговаряли сме с Министерството на финансите, ще бъде отпуснат допълнителен ресурс по така наречената Ковид помощ, за да се допълнят техните искания", заяви министър Иванов.

Земеделските производители настояват парите да бъдат разпределени поравно между тях и животновъдите. Те припомниха, че сегашното предложение предвижда 60 на 40 разпределение в полза на животновъдите, но настояват да се вземат предвид новите свръхзавишени според тях цени на електроенергията и торовете. 

"Кой колко процента щял да получи - това е изкуствено създаден конфликт, който аз не разбирам. Работим на база на разчети. На база на искания, на база на реални завишени разходи. На тази база ще бъдат разпределени средствата  между различните сектори в земеделието", уточни министър Иванов.

Въпреки срещата между министър и протестиращите по-рано днес, недоволните са категорични, че ако исканията не бъдат изпълнение, демонстрациите ще продължат.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК