Евакуацията на "Царевна": Според експерти пътят на моряците ни ще е много труден

Капитан Христо Папукчиев смята, че трябва да се помисли за замяна на екипажа

13.04.2022 | 18:38 Редактор: Ваня Кузманова

Започна евакуация на екипажа от кораба "Царевна" - блокиран в Мариупол. Част от моряците вече са напуснали борда, а операцията продължава. 

За евакуацията на екипажа от "Царевна" съобщи премиерът Кирил Петков. 

"В ход е евакуация на част от екипажа на кораба "Царевна". 14 български граждани и един украински гражданин, който е възпитаник на Българското военноморско училище, вече се намират извън пристанището на Мариупол", посочи премиерът Кирил Петков.  

Предстои моряците да се придвижат до Донецк, а оттам да се завърнат у дома. На кораба обаче е останалата част от екипажа. 

"Другата част от екипажа - трима българи, двама украинци и капитанът на кораба, са останали на борда по свое желание. Критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба, са направени и вече са в безопасност", допълни Петков. 

От Португалия, където е на официално посещение, операцията коментира и президентът Румен Радев. 

"Не трябва да имате съмнения, че правителството и отговорните институции правят всичко възможно да гарантират здравето на моряците от "Царевна", но към момента по-добре да ограничим разговорите по тази тема, ако искаме тази операция да премине безопасно", каза президентът Румен Радев. 

Според експерти обаче пътят към дома на моряците ни ще много труден. 

"Операцията завършва, когато те дойдат в България, защото тук има многослойни затруднения – война, военни действия, транспортиране до безопасно убежище. Моите очаквания са до Истанбул, защото единствено те все още поддържат някакви полети дотам", заяви офицерът по сигурността кап. Христо Папукчиев.  

Освен за безопасното извеждане на евакуираните членове на екипажа, според капитан Папукчиев не по-малко важно е да се следи за сигурността и на останалата част от хората на кораба, както и за самия плавателен съд. 

"За мен е важно кои са точно тези възлови фигури, които са останали. Освен капитанът, защото той едва ли е компетентен с фитер, заварчик, механик", кап. Христо Папукчиев.  

А операции като тази могат да продължат дълго време. Според капитана трябва да се помисли за замяна на екипажа, останал на кораба и да се следи за постоянна комуникация с тях.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК