Здравният министър ще може сам да въвежда противоепидемични мерки

Това предвиждат окончателните промени в Закона за здравето

13.04.2022 | 17:27 Редактор: Елеонора Танева
Здравният министър ще може сам да въвежда противоепидемични мерки

Министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска. Това предвиждат окончателните промени в Закона за здравето, свързани с края на извънредната епидемична обстановка, която отпаднат от 1 април.

Мерките могат да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време.

Освен национални програми, Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести, предвиждат още промените. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев обясни, че временните противоепидемични мерки не могат да включват забрана за влизане на територия, ограничаване придвижването на територията на страната.

"От личната си професионална практика ще кажа, че пациентите не се съмняват в институцията на лекаря, когато им каже, че имат дадено заболяване. Недоверието и страха идват, когато политиците решат да се възползват и насаждат недоверие, за да натрупат политически дивиденти. Смятам, че политиците от всички парламентарно представени сили имат достатъчно поле за изява, където да трупат своя актив и да печелят своите избиратели. Територията на здравеопазването е свещена и не трябва да създаваме изкуствени страхове", заяви още Антон Тонев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК