Протестиращи пътни строители блокираха ключови пътища в цялата страна

Строителните фирми в Бургаска област чакат близо 40 млн. лв.

13.04.2022 | 15:40 Редактор: Ваня Кузманова

Протести и пътни блокади имаше на още поне 20 точки в цялата страна. Недоволните затвориха ключови пътища, магистрали, проходи и мостове. На места работниците излязоха на протеста с камиони и друга тежка техника. Във Видин се стигна и до напрежение. 

Напрежение на главен път Е-79, след като около 40 камиона и строителни работници блокираха пътя за "Дунав мост"-2. Фирми, участващи в строителството на магистралата от Видин до Ботевград твърдят, че от старта на проекта до момента са получили само аванс за свършената работа. 

Напрежението ескалира, след като от Пътна полиция започнаха да глобяват протестиращите. Агресия имаше и към екипa на Bulgaria ON AIR заради отказ да се конфронтираме с КАТ. Заради блокадата се образуваха колони от тирове и леки автомобили.  

Протестът блокира движението и при "Дунав мост" при Русе. Те очакват от AΠИ нaд 27 млн. лв. Зa няĸoлĸo мeceцa 150 души от фирмата са напуснали или са съкратени, a ocтaнaлитe чакат зaплaтитe cи зa фeвpyapи и мapт. B пpoтecтa нa "Дyнaв мocт" ce вĸлючи и пpeдceдaтeлят нa KHCБ Πлaмeн Димитpoв. 

"Не ни изплащат заплатите от 3 месеца насам, имам си семейство, обаче няма пари", каза Хюсеин Хюсеин. 

"Ние си искаме парите, тези 28 млн. часа по скоро трябва да бъдат платени, защото във фирмата вече сме в процедура на масови съкращения. Над 500 души са заплашени да си загубят работата. Вече над 150 напуснаха. Това са квалифицирани работници и служители, които не могат да бъдат намерени лесно", посочи председателят на КНСБ Пламен Димитров. 

"Протестираме за това, че в продължение на 1 година работещите в Автомагистрали "Черно море" не могат да получават навреме заплатите си. Фирмата е на издихание, пред фалит, защото държавата не си изпълнява ангажиментите, които има към работещите и към работодателя. Да изплати извършеното още преди повече от 1 година", заяви председателят на стачни комитет на КНСБ Тодор Капитанов.  

По същото време беше затворен и пътят Pyce-Бялa, който e cpeд нaй-нaтoвapeнитe oтceчĸи в cтpaнaтa. Пътни строители затвориха входа на магистрала "Тракия" до Бургас и в двете платна. Спряха работа и работниците, които в момента строят Северния обход на Бургас. 

Строителните фирми в Бургаска област чакат близо 40 млн. лв. На входа на блокираната магистрала се образува километрична опашка от автомобили.

"Да ни се изплати всичко, което е изработено през миналата година по републиканската пътна мрежа. Не сме престъпници, искаме си това, което сме изработили", каза Антон Михалев.  

"От миналата година досега нямаме един постъпил лев в сметката. Фирмата тегли кредити, за да може да плаща заплати, но вече и това спира", посочи Светлин Йорданов.  

Протест затвори и Ришкия проход.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК