Национален протест на пътните строители, ще има блокади на ключови пътища

Искането е държавата да изплати натрупаните задължения за извършваните от тях дейности

13.04.2022 | 07:45 Редактор: Жаклина Иванова

Пътните строители започват национален протест с блокади на ключови пътища, включително пред Народното събрание и Министерския съвет в София. Искането е държавата да изплати натрупаните задължения за извършваните от тях дейности.

От браншовата камара "Пътища" и Българската асоциация "Пътна безопасност" настояват Народното събрание да приеме проекта за решение, с който да бъдат изплатени натрупаните близо 1 млрд. лева.

Организаторите на протестите посочват, че състоянието на републиканската пътна мрежа е катастрофално и изтъкват необходимостта от спешни пътни ремонти.

След среща с представители на бранша, премиерът Кирил Петков коментира, че механизмът за разплащане може да бъде гласуван в парламента още този четвъртък - като 600 млн. лв. да се изплатят веднага на строителните фирми, а останалите 50% да преминават през парламентарните комисии.

От браншовата камара "Пътища" обаче съобщиха, че не са били извикани на срещата и поканиха премиера на протеста им пред парламента днес.

Протест на служителите на пътностроителната фирма "Автомагистрали - Черно море" ще блокира основни пътни артерии в страната при "Дунав мост" в Русе, както и на Айтоския и Ришкия проход.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК