Връщане на хартиени бюлетини: БСП предложи смесено гласуване

Предложението за смесен вот не фигурира в споразумението за правителство

12.04.2022 | 14:07 Редактор: Жаклина Иванова

Поредна разделителна линия в управляващата коалиция. Този път заради предложението на БСП за връщане на хартиената бюлетина при гласуване. Оказа се, че другите партньори във властта не са запознати с идеята и няма консенсус по темата.

След два поредни вота с машинно гласуване през миналата година, БСП иска връщането на хартиените бюлетини. Мотивът - засилване на избирателната активност.

"Предложението е внесено в деловодството на НС. Консултирано е с нашите коалиционни партньори. Видяхме на предходните избори, че активността беше отчайващо ниска. Тенденциозно се намалява избирателната активност", изтъкна Филип Попов от БСП.

"Това е инициатива на БСП, която ние не подкрепяме. Очевидно е тема, по която имаме различни мнения. А дали ще се превърне в разделителна линия, зависи от това как ще се развият обстоятелствата. Машинният вот доказа, че редуцира невалидните бюлетини в огромна степен", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Няма консенсус. Коалиционните партньори имахме среща, на която ИТН, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" категорично заявихме, че няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен", уточни Ива Митева от ИТН.

Парламентарната математика показва, че за да се върнат хартиените бюлетини, предложението трябва да събере подкрепата на всички партии от опозицията - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", заедно с управляващите от БСП.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК