Донкин: Рестартирайте политиката си, сложете министър, който може да направи "промяната"

Оставката на министъра на културата поиска доскорошният директор на Народния Театър "Иван Вазов"

12.04.2022 | 13:34 Редактор: Жаклина Иванова

Оставката на министъра на културата поиска доскорошният директор на Народния Театър "Иван Вазов" - Мариус Донкин. Причината е изборът на нов директор на театъра, който Донкин определя като "подигравка".

Първоначално министър Атанас Атанасов отказа да подпише протокола на конкурсната комисия след изслушването на кандидатите за поста на 28 март, заради съмнителни обстоятелства при провеждането на конкурса.

В телевизионно интервю министърът заяви, че единият кандидат се е явил в нетрезво състояние, а един от членовете на комисията е напуснал преди края на конкурса. Тогава той изрази съмнения и за други нарушения, включително конфликт на интереси и зависимости при някои членове на комисията. Затова беше назначена и проверка.

Вчера стана ясно, че проверката на Министерството на културата е приключила, а резултатът ѝ показва, че няма нарушения, които да бъдат предпоставка за анулиране на конкурса.

"Категорично не приемам тази подигравка и гавра от начина на провеждането на конкурса. Това за мен е недопустимо. Искам оставката на този министър. Това не е промяна, а подмяна. Отново подчертавам - рестартирайте политиката си в културата. Сложете на това място министър, който може да направи промяната", каза Донкин.

В предаването "Денят ON AIR" бившият министър на културата Вежди Рашидов коментира действията на Атанасов и предизвикалия възмущение видеоклип.

"Младостта не е порок, но може да стане сериозна свинщина. Той е много симпатично младо момче, но не е за там. Той още е с една детска психика и не знае къде се намира. Министерството на културата е едно тежко министерство. Жалко, че понякога премиерите не разбират това. Не може да събираш хора, които са помагали, почиствали, ремонтирали едно читалище", смята той.

От Министерството на културата не коментираха казуса с конкурса за нов директор на Народния театър.

А докато трусовете в културата се разрастват, ресорният министър чете откъси от любими свои детски книги на децата в столичното училище "Христо Ботев", като част от инициативата "Походът на книгите".

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК