Без консенсус за БНБ: Напрежение в коалицията и след оттеглянето на Андрей Гюров

Премиерът намекна за нова процедура за избор на гуверньор

11.04.2022 | 17:51 Редактор: Ваня Кузманова

Въпреки помирителната среща на управляващата коалиция - напрежението продължава. Кандидатът за управител на БНБ остана един - Любомир Каримански от "Има такъв народ", след като Андрей Гюров се оттегли. Темата коментира и премиерът Кирил Петков. 

Крачка назад направи "Продължаваме промяната" от надпреварата за БНБ, но консенсус в коалицията не беше постигнат. Затова премиерът Кирил Петков намекна за нова процедура за избор на гуверньор. 

"Благодарности към Гюров. Нищо не изисква това бързо действие в момента да има нов гуверньор. Може да се седне, да се говори и да се избере една кандидатура, която да е обединяваща. В момента имаме една кандидатура, за която три от четирите партньори не са съгласни", заяви министър-председателят Кирил Петков.  

И партньорите в управлението очакват избора на управител на "Централната банка" да започне отначало. 

"За нас решението е в оттеглянето и на двамата кандидати. Не стои въпросът да подкрепим Каримански. Ще трябва да се въздържим", посочи депутатът от БСП Кристиян Вигенин.

"Демократична България" няма да подкрепи Каримански за гуверньор. Не мисля, че нещо фатално ще се случи Радев да остане още определено време. Те имат очевиден интерес да лансират Каримански за гуверньор и затова са от едната страна на барикадата, но напрежение винаги ще има. Това е безспорно", заяви депутатът от "Демократична България" Владислав Панев.  

А в социалните мрежи от "Има такъв народ" потвърдиха, че на Любомир Каримански е предлаган пост в Световната банка и попитаха: "Тези в Световната банка не искат ли "добър обществен имидж", то Световната банка каква банка е - никаква, една такава-малка и незначителна. Кого лъжете, бе! Мишоци!"

Премиерът отговори. 

"Гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество - висок морал и висока етика, това е по закон. Всякакви други банкови позиции, включително и Световната банка, изискват просто технически професионализъм, знания. Но когато говорим за най-висшата позиция в България в банковия сектор, която ще трябва да управлява всичките парични потоци, които влизат и излизат от България, там етиката и моралът е на съвсем друг стандарт, който трябва ние като българи да изискваме", посочи премиерът. 

И от опозицията заговориха за достойнство и морал.

"Съчувствам на г-н Гюров, защото не знам какво достойнство има този човек и какво унижение трябва да претърпи. Две седмици преносно да му скачат всички на главата и в един момент да му кажат, че трябва да се откаже", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК