На пазар с Мими Иванова и Развигор Попов: Колко ще ни излезе Великденската трапеза?

Икономисти изчисляват, че трапезата ще ни излезе с около 30% повече

10.04.2022 | 13:50 Редактор: Ваня Кузманова

С над 17% са поскъпнали храните на едро от началото на годината, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. След рекордната инфлация икономисти изчисляват, че тази година Великденската трапеза ще ни излезе с около 30% повече. А колко струват традиционните продукти за празника проверихме с Мими Иванова и Развигор Попов.

Когато звездното семейство на Мими Иванова и Развигор Попов не посреща великденските празници на сцената, обикновено са с приятели и близки. Признават, че Развигор е готвачът, а Мими му помага. Великден е любимият им празник 

"Аз обичам Великден! Обичам салатата, такава прекрасна, сочна, зелена! Олицетворява живота, който се ражда! Аз много обичам агнешкото. Мога да го ям доста време след Великден. Яйцата, разбира се! Да отидеш в храма и самото боядисване", каза Мими Иванова.  

Както повечето българите, тази година, Мими и Развигор също пазаруват с повишено внимание към етикетите с цените 

"Я, сега да видим ориза. А ми ще вземем най-евтиния, нали? Български, ще вземем българси, ето. И ето вижте, това е 1,80 лв. да кажем, да закръгляваме и изглежда добре", посочи Мими. 

"Ами аз чух, че пенсионери като нас, които са на нашата възраст, които казват, че ще купят малко месце. Ще си позволят да си купят козунак, който да си сложат в камерата в хладилника, защото сега им се струва, че може би ще е по-евтин и след това ще го размразят на самия Великден", каза Мими.

Заради ниските заплати, българинът харчи 2 пъти повече за храна в сравнение с останалите европейци. Тази година ще е още по-трудна, заради скока на цените.

"Сегашната инфлация изобщо не отразява реалната картина на нещата. В смисъл, това, което сега виждаме в потребителската кошница е само началото на истинската инфлация, защото това, което ще влиза в магазините следващият и по-следващият месец в момента е произведено от производствените предприятия с някъде 19% по-скъпо. Ясно е, че тези 19% ще се пренесат и върху етикета с крайната стока", заяви икономистът Григор Сарийски.  

Най-осезаемо е поскъпването при агнешкото месо, зеленчуците за салата и олиото.

"Трябва да намерим агнешкото и тогава продавач. Ето, ето, ето я плешката охладена, аз бих си взела такова нещо. Килограмът е 20,29 лв.", казаха Мими Иванова и Развигор Попов. 

Две седмици преди Великден средната цена на едно яйце в магазина е 50 ст. Приключваме пазара с Мими и Развигор. 

За продуктите в тяхната количка, трябва да приготвят над 80 лв. за великденския обяд, което е значително повече от миналата година. 

Вижте повече в репортажа Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Много повече от 50%
преди 2 години
Пример от пекарна Биософ - миналата година козунаците бяха 6-7 лв, сега са по 12-13.... Какво да си говорим. Сигнализирай за неуместен коментар