Неправителственият сектор иска НС да се откаже от пластмасовите бутилки

Екосдруженията изпратиха писмо до председателя Никола Минчев и до ресорната парламентарна комисия

09.04.2022 | 10:53 Редактор: Здравко Черкезов
Неправителственият сектор иска НС да се откаже от пластмасовите бутилки

Петнадесет неправителствени организации поискаха да се премахнат пластмасовите бутилки с вода от парламента.

Екосдруженията изпратиха писмо до председателя на Народното събрание и до ресорната парламентарна комисия. В него те посочват, че така законодателният орган ще допринесе за ограничаване на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба.

Замърсяването с пластмаса за еднократна употреба е наболял проблем, който сериозно се задълбочава, посочват в писмото НПО-тата и цитират изследване на БАН, което доказва, че всеки ден само в Черно море се вливат по 3 тона пластмасови отпадъци.

Парламентът може да даде пример на обществото, посочва Елеонора Йосифова от сдружение "За земята" пред БНР и по този начин ще допринесе за ограничаване на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба.

"Решихме, че е време в НС да почнат да дават добър пример на хората. Виждаме ги редовно как цялото НС е пълно с пластмасови бутилки и решихме, че трябва да инициираме нещо, защото вярваме, че в НС хората трябва да дават добрия пример и хората да свикват с мисълта, че има значение каква бутилка избират и че има алтернативи", обясни Йосифова.

На европейско ниво се предвиждат различни мерки за справяне с проблема, като Директивата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, която е приета в България. Институциите обаче трябва да бъдат по-активни в тази посока.

"Да почнат малко повече да се замислят институциите за това какъв пример дават и не само количеството пластмаса, ами дори и парите, които се харчат за тези неща са излишно много. Има много лесни за въвеждане и евтини възможности за преодоляване на тоя проблем", призова Йосифова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК