Радев: Правителството рискува да взриви процеса за евроинтеграция на РСМ

Всяко отклонение от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза у нас

09.04.2022 | 10:13 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев няма да отстрани началника на Националната служба за охрана, каквото искане направи Министерският съвет. Държавният глава съзря чужди интереси, както в искането за смяна на началника на службата, така и зад темата за еврочленството на Северна Македония. Радев настоя внимателно да бъдат обмислени последствията от евентуалното отстраняване на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

"По отношение на Република Северна Македония - очаквам правителството да се придържа към декларацията на НС, към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в ЕС" , коментира Радев пред журналисти. 

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза у нас, каза още държавният глава. 

"Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония", каза още Румен Радев.

Държавният глава коментира и дипломатическите скандали ни с Русия, като заяви, че поведението на Елеонора Митрофанова отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

"Но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план? Затова искам да се обърна към всички дипломатически представители на чужди държави и да ги призова да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия", допълни президентът. 

Радев заяви, че съгласно Закона за НСО инициативата за назначаване и освобождаване принадлежи на президента, а не на правителството. "Изобщо отправеното към мен искане и мотиви са повърхностни и несъстоятелни", каза още Радев във връзка с искането на МС началникът на службата да бъде освободен.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
иво
преди 2 години
НА ТОЯ ДА НЕ СА МУ ДАЛИ "РОХИПНОЛ " , ТА БЪРЗО ЗАБРАВИ КОЙ НАБУТА "П.П. " - ТО В ПРАВИТЕЛСТВОТО ! Сигнализирай за неуместен коментар