В защита на театър "Азарян": Хиляди артисти с подписка до институциите

В петицията се казва, че ръководството на НДК целенасочено се опитва да затвори театралното пространство

08.04.2022 | 19:12 Редактор: Жаклина Иванова

Над 1000 артисти внесоха подписка в Министерството на културата за запазване на театър "Азарян". В петицията се казва, че ръководството на НДК целенасочено се опитва да затвори театралното пространство.

Театър "Азарян" е открит през 2015 г. в памет на режисьора проф. Крикор Азарян. Ева Тепавичарова е негова ученичка и приема проблемите на театър лично.

"Тази тенденция в България - едни неща да се закриват, е доста притеснителна. Има нещо много съществено, когато говорим за Азарян, той просто умееше да събира хората", сподели тя.

Бъдещото на театъра е под въпрос заради променените изисквания на ръководството на НДК за покриване на разходите по представленията. В момента той не е с национален статут и не ползва субсидии. В същото време от НДК заявяват, че не могат да продължат да подпомагат театъра.

"За съжаление, тежкото финансово състояние, натрупаните от предишни години загуби в размер на милиони, затрудненията за покриване на текущите плащания, особено в сегашните условия, и действащият ни статут на търговско дружество не позволяват да се спонсорират изцяло културни събития", се посочва в позиция на НДК.

Притесненията на артистите са освен за театър "Азарян", също така и за ДНК пространството, което е за съвременен танц и пърформанс. Марина Апостола е артист на свободна практика, но голяма част от времето си прекарва именно на тези сцени. Споделя ни, че това не е първата подписка, а проблемът е от няколко години.

"Той е свързан с рекламата на представленията, с рекламата на самото пространство. Този проблем понякога затихва, а после става доста гръмогласен", каза тя.

Артистите настояват и за смяна на ръководството на НДК, тъй като, според тях, настоящото умишлено цели затваряне на театралните пространства.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК