МОН с важна новина за приключването на учебната година

Две опции за родителите, които не желаят децата им да се върнат в училище

08.04.2022 | 09:55 Редактор: Тодор Петров
МОН с важна новина за приключването на учебната година

Ако няма нова епидемична вълна, тази учебна година ще завърши присъствено. Към днешна дата седемдневната заболеваемост от Ковид-19 в страната е само 75 на 100 000 души. За последно е била на такова ниско равнище около 15 август 2021 г. Тенденцията е към устойчив спад, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

МОН насочва усилията си към социалната интеграция и наваксването на евентуалните образователни пропуски при децата и младежите, които учиха в онлайн среда през продължителен период от време. Многобройни проучвания, включително анализът на МОН от лятото на 2021 г., са показали, че дългата изолация в млада възраст води до проблеми с психиката и трайни дефицити при общуването и интегрирането в колективи на по-късен етап от живота. 

"Именно за да компенсира тези негативни последици от пандемията, при сегашния минимален риск от зараза не се предвижда извънредно удължаване на възможността за обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) извън разрешените от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) до 30 учебни дни по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ", посочиха от МОН.

Родителите, които не желаят децата им да се върнат в училище до края на учебната година за по-големите ученици, могат да изберат между други две форми на обучение – самостоятелна и индивидуална. Промяната става чрез заявление до директора на училището. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК