Кой запази площада? Пространството пред парламента е ангажирано за месец

Столичната община заяви, че режимът на провеждане на мероприятия е уведомителен

07.04.2022 | 19:10 Редактор: Ваня Кузманова

Площадът пред Народното събрание от десетилетия събира граждани за демонстрации и протести. Организацията не е сложна - събитието се съгласува с общината и ако някой не е запазил локацията преди това, обикновено нещата се случват.

Преди няколко дни Данита Заричинова пуска документи за шествие в подкрепа на Украйна. И получава следния отговор от общината:  

"Няма как да се случи там, защото вече е запазено това място и то не само за конкретния ден, а за следващите няколко седмици", каза организаторът на шествието "Ние не сме неутрални" Данита Зарчинова.  

Оказва се, че мястото пред парламента е ангажирано за 30 дни от Сърнела Воденичарова, която не подкрепя Украйна. 

"Ние с приоритет сме ангажирали мястото, пуснали сме уведомление още на 29 март, а имаме коренно противоположни интереси", посочи организаторът на "Поход за мир и неутралитет" Сърнела Воденичарова. 

"Трябва да се даде помощта, която се иска от Украйна, както направиха всички останали Европейски страни, освен Унгария и България", посочи Данита Зарчинова.  

"Ние искаме точно обратното - да не изпращаме оръжие на нито една враждуваща страна", подчерта Сърнела Воденичарова.  

Площадът е резервиран от сутрин до вечер. Попитахме Столичната община, а оттам ни отговориха, че режимът за провеждане на мероприятия е уведомителен.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК