Кабинетът разработва пакет от спешни антикризисни мерки заради високите цени

Те ще са насочени и към бизнеса, и към потребителите, обяви Асен Василев

06.04.2022 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

Правителството разработва чисто нов пакет мерки заради високите цени. Те ще са насочени и към бизнеса, и към потребителите и ще са в допълнение на компенсациите заради високите цени на тока и газа.

Потребителската кошница на Елена намалява с всеки ден -  причината е непрестанното увеличение на цените на продуктите. "Има инфлация, високи са цените, всеки негодува", оплаква се тя.

Срещаме Тодор с усмивка на лицето, макар че е разтревожен от поскъпването на живота. Споделя, че му остават все по-малко пари, за да зарадва внуците си.

"Да ви кажа, с една пенсия съм, много е трудно. Имам внуци, но за тях не остава. Ппо-рано имаше стотинки за тях да се дават, но вече не", с тъга сподели той. 

За да се подпомогнат хората като Елена и Тодор, както и бизнеса, правителството разработва нов пакет от антикризисни мерки. 

"Тези фактори в комбинация означават една много по-сериозна инфлация от това, което беше първоначално заложено. Като цяло в момента работим по пакет от антикризисни мерки даже преди актуализацията, които до голяма степен да помогнат на българските фирми, на българските домакинства да се справят с това", уточни финансовият министър Асен Василев. 

За разработването им обаче ще са необходими около 10 дни. 

"Мерки, свързани с цената на газа, очевидно ще са необходими. В момента работим с Министерството на енергетиката, за да видим какви да бъдат. Мерки с поскъпването на цените на хранителните продукти, както и торовете се обсъждат в Министерството на земеделието. Част от тях започнахме да вкарваме в действие, но като цяло имайки предвид, че това не е временно явление и военният конфликт няма да е разрешен в следващите седмици и месеци, ще трябва да се направи по-сериозен пакет антикризисни мерки, така че да има общоевропейски подход", уточни министър Василев.

Финансовият министър похвали правителството, че с енергийните помощи за бизнеса е била приета най-широката в ЕС програма за помощ, макар че фирмите не са доволни от размера ѝ. Той припомни, че за разлика от другите европейски страни българските домакинства плащат все още поносими сметки за електроенергия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК