Дипломатическо напрежение: Кабинетът решава дали да експулсира Митрофанова

Възможно е до края на деня правителството да излезе с обща позиция

06.04.2022 | 18:38 Редактор: Ваня Кузманова

България да обяви руския посланик у нас за персона нон грата. Решението трябва да бъде взето от правителството в рамките на деня. Призиви за експулсирането на Елеонора Митрофанова се чуха и в парламента. 

С началото на войната в Украйна - дипломатическият тон между София и Москва се изостри. Всичко започна с квалификацията "евроатлантически подлоги", заради която посланик Митрофанова по-късно се извини. Дни по-късно в официалния поздрав за 3 март руската мисия у нас направи паралел на войната в Украйна с руско-турската. И така посолството на Русия у нас започна да дава ежеседмични брифинги. Причината е да информира обществеността за реалната според тях ситуация. В тях Митрофанова неколкократно отправи заплашителни предупреждения към страната ни. 

"Ние не веднъж сме говорили, че с доброволното отказване от руските нефт и газ, европейските политици готвят за страните си енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник. Обикновеният европеец дълго ще усеща разрушителните последици от тази глупост. Ще му става все по-трудно да пазарува, да зарежда колата си и да плаща сметките си", заяви посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова. 

Последва реакция светкавична реакция на правителството у нас. 

"Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство", посочи министър-председателят Кирил Петков.  

Заради руско вмешателство в отношенията между България и Северна Македония, както и заради сформиране на обществено мнение чрез пропаганда, България изгони 10 руски дипломати. Последваха нови предупреждения от руския посланик. 

"Броят на колегите ни, обявени за "персона нон грата", неприятно изумява с мащаба си. Разглеждаме тази поредна агресивна стъпка като ясно намерение на официална София да сведе до минимум целия спектър на руско-българските отношения. Този враждебен демарш в скоро време ще получи оценка, адекватна на новия дух на двустранните отношения", допълни Митрофанова. 

"Няма повод, по който да е говорила публично, и да не е отправила обида или заплаха към България. Очевидно на България не ѝ се дава правото на никаква самостоятелна позиция", каза бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.  

За изострянето на дипломатическите отношения допринесе и изказване на Митрофанова пред телевизия "Русия 24". 

"Българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на своето правителство, по отношение на специалната операция в Украйна", заяви тя.  

Последва светкавична реакция на премиера Петков, а Митрофанова го нарече чиновник. 

"Никой посланик не може да си присвоява правото да говори от името на българския народ", заяви президентът Румен Радев.  

България извика на консултации посланика си от Москва, което по дипломатически протокол означаваше реципрочна реакция на Русия. Въпреки искрите, до ескалация не се стигна до днес.

"Възможно е до края на деня правителството да излезе с обща позиция", каза министърът на финансите Асен Василев.  

По-късно в социалните мрежи, вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че изгонването на руския посланик не е обсъждана нито в коалицията, нито в Министерския съвет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК