Благородна кауза: Над 2500 доброволци у нас помагат на БЧК за даренията за Украйна

Над 3 млн. лeвa са събрани само за месец по сметките на БЧК в помощ на украинците

05.04.2022 | 18:06 Редактор: Жаклина Иванова

Над 3 млн. лeвa са събрани само за месец по сметките на Българския червен кръст в помощ на украинците, бягащи от войната. Страната ни е изпратила и над 15 камиона с хуманитарни помощи.

Марина бяга от родния Киев още в началото на войната заедно с двете си деца.

"В един прекрасен ден решихме да напуснем Киев. Когато се качихме на влака, чувахме взривове. Пътувахме през опасни места, като Буча и Гомел, а когато пристигнахме в Лвов, ни посрещна Червеният кръст", сподели тя.

Всеки ден тя получава помощ и подкрепа от Българския червен кръст. Споделя, че е тръгнала бързо и без багаж, но тук намира всичко, което ѝ е нужно.

"Ценя много всичко, защото всяко от нещата е важно за мен и децата ми. Продуктите, храната, която мога да сготвя, за децата - лакомства и хигиенни материали. Това, което хората имат, но не го ценят. Когато си избягал от войната, оценяваш всяко едно нещо", каза още Марина.

В приемането и обработването на даренията се включват над 2500 доброволци. София е една от тях. Тя е студент, но всяко свободно време прекарва в центъра, за да помага.

"Виждам страх, те са изплашени за бъдещето си, защото много се притесняват какво ще бъде утре. Първото, от което се нуждаят, е храна. Имат нужда от дрехи, търсят и маратонки", обясни тя.

Голяма част от хранителните продукти са дарение от бизнеса, а само за месец от организацията са изпратили за Украйна 15 камиона с над 220 тона хуманитарна помощ.

"Всички направихме една демонстрация на една работеща формула. А формулата е, че когато всички сме заедно, ръката, която подава на хората в нужда, е много силна. За разлика от някои политици, които използват друга формула - "разделяй и владей", нашата формула е обединявай и решавай. Тази кампания ще продължи. Хиляди българи натиснаха копчето и дадоха 1 лев в полза на тази кампания", коментира председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

В събирането на помощи се включва и българската православна църква. В манастирите в цялата страна се предоставят храна и облекла на нуждаещите се, някои предлагат и подслон.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК