Мъжът с вързани ръце пред Руския културен център: Акцията ми не е протест, а разказ

Давид Джамбазов казва, че посланието му е към хората, невярващи, че улиците в Украйна са покрити с трупове

05.04.2022 | 18:19 Редактор: Теодора Патронова

Мъжът, който легна с вързани ръце пред Руския културен център в София в знак на протест срещу убийствата на цивилни в украинския град Буча, обяснява акцията си не като протест, а послание към тези, които не вярват, че улиците на украинските градове са покрити с трупове на невинни хора. Давид Джамбазов определя постъпката си като успешна, защото е предизвикала широк обществен отзвук.

Документалистът Давид Джамбазов е човекът, който в продължение на 40 минути лежа на стълбите на Руския културен център, за да онагледи как изглежда град Буча след оттеглянето на руските военни. Той споделя, че е потресен от извършените зверства, но още повече е съкрушен от отношението на тези, които подлагат на съмнение руската агресия.

"Хората не само в Русия, но и България, които са готови да си затворят очите си и да повярват на всяка една лъжа колкото и лесно опровержима да е, в името да се предпазят от този ужас", коментира той.

Признава, че акцията му не е протест, а форма на разказ. Вярва, че няма толкова силни думи, с които да изрази чувствата си и за това използва тялото си.

"Взех сестра ми, тя ми върза ръцете. Качих се на стълбите и легнах долу и оставих тялото ми да говори вместо мен", разказа Джамбазов.

Охраната на Руския културен център се опитва да го изгони и да попречи на случайните минувачи да заснемат акцията му. Идва полиция, но не му съставят акт. И това е краят на акцията на Давид.

"Истинската цел беше, ако може да се разбие тази стена, построена в съзнанието на много хора, българи, които отказват да повярват на нещата, които се случват. Това е труден и сложен процес, той изисква такива неща, да видиш тяло на улицата в обикновен град. Да видиш какво означава това да има трупове по улицата, защото явно картинката в телевизора не е достатъчна", каза още той.

Давид харесва културата на Русия, но не и политиката ѝ. А мястото на демонстрацията му не е случайно избрано.

"Аз обичам руската култура. Това е ценно за цялото човечество, в момента то се асоциира с най-лошото - човешкото убийство. Битката не е срещу Русия, а за Русия и това е мястото, където трябва да се преборим, за да стане Русия една свободна държава", добави Джамбазов.

За Давид най-важната битка е да се спечели войната в главите на онези, които не осъзнават мащаба на трагедията в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Руслан
преди 2 години
Въпросният господин има ли доказателства за тези зверски престъпления или иска малко PR в своя полза на вълната на модерна тема. Въпросният господин може би има роднини в Украйна. Или просто мързела води до креативност, но евала това е добър мастър-клас за това как се изкарват добри пари за 40 минути. Сигнализирай за неуместен коментар