Директор в "Насекомо" към жителите на Лозен: Няма как да има миризма извън фермата

Протестиращите имат притеснения за чистотата на въздуха в района

03.04.2022 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

Пореден протест на жителите на софийското село Лозен срещу изграждането на ферма за отглеждане на мухи и ларви. На няколко пъти те блокираха трафика, като пресичаха булевард "Цариградско шосе". Протестиращите имат притеснения за чистотата на въздуха в района, а от фирмата инвеститор отговориха, че всички стандарти са спазени и страховете на хората са неоснователни.

Красимира Иванова живее близо до бившия мебелен завод, който по план трябва да стане ферма за протеини и липиди от ларви на насекоми.

"Вложила съм пари, за да си изградя къща, да ми е хубаво, да ми пеят птичките, а не да ме кацат мухите и да ми мирише, и да не мога да изляза. Ненапразно две години протестираха и ги гонеха от Елин Пелин. Не им вярвам, че не мирише", сподели Красимира.

Сред протестиращите от село Лозен е и Иванка Панагонова.

"Не искаме да замърсяват въздуха, имаме прекрасна планина, всички условия за туризъм. Доказано, е че производството е вредно за здравето и ние даже видяхме че мирише, убедени сме. Да си отиват във Франция, но не и тук", коментира тя.

Според министъра на околната среда Борислав Сандов няма риск за здравето на хората и за околната среда от инвестиционния проект. Жителите на с. Лозен обаче не са съгласни с неговите изказвания.

"Министърът се държа в парламента като адвокат, като търговски агент, но не и като министър, рекламирайки работата на "Насекомо", а не дали ще защити населението", сподели Йордан Ибришимов от сдружение "Развитие за Лозен".

"Имаше дело, което трябваше да бъде на 23 март тази година. Министър Сандов оттегли това решение със свое писмо и в момента сдружението обжалва пред 5-членен състав на ВАС", допълни депутатът от ГЕРБ/СДС и жител на село Лозен - Евгения Алексиева.

Протестиращите на няколко пъти блокираха булевард "Цариградско шосе". Те са категорични, че ще продължат с демонстрациите, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Bulgaria ON AIR потърси отговор и от фирма "Насекомо" АД. По думите на Камен Василев хората няма от какво да се притесняват.

"Ние сме постоянно проверявани и протоколите от тези проверки доказват, че извън производствената площадка няма миризма. Сградата, в която все още сме в Елин Пелин, в никакъв случай не ни дава възможност да правим това, което искаме по начина, по който го искаме. Нашето насекомо е тропическо, то живее при 28 градуса температура и 70-80% влажност. Тези условия много трудно се поддържат в стара сграда, като тази в Елин Пелин. Ние не можем да си позволим да имаме миризма извън самата ферма", категоричен е Камен Василев, директор "Индустриализация" от фирмата за мухи.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК