Библиотека "Малък герой": Книгата като убежище за децата в трудни моменти

Всеки, който има желание, може да дари книга в "Пирогов"

02.04.2022 | 19:25 Редактор: Теодора Патронова

В Международния ден на детската книга, болница "Пирогов" обяви създаването на "Библиотека Малък герой". Тя ще бъде обособена на територията на всички клиники и отделения за малките пациенти. Сред първите, които подкрепиха инициативата на лечебното заведение, са няколко издателства.

За миналата година през спешните кабинети на "Пирогов" са преминали над 22 хил. деца, като голяма част от тях са останали за лечение. В чакалнята на детското отделение вече има книжки за малките пациенти. 

"В интерес на истината, когато минете, всяко дете нещо е взело рисува си, чете си, занимава се с нещо", каза началникът на Клиниката по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев.

Сега от лечебното заведение ще разширят своята библиотека, за да направят престоят им по-приятен.

"Сега искаме да доразвием и да дадем книгите в ръцете на децата, и да покажем, че болницата не е нещо толкова страшно", поясни проф. д-р Христо Шивачев.

Почти към всяко отделение има изграден или ще бъде изграден кът за деца, така че библиотеките ще бъдат възможно най-достъпни за децата. Редица издателства прегърнаха идеята на болницата и дариха десетки книги.

"Кой не е минавал от тук. Аз лично с моите деца сме били пациенти и знам колко е важно това, което всички тук правят за нашите деца и се надявам сега ние да направим нещо за дечицата, които ще са пациенти на това лечебно заведение", коментира Катя Антонова от издателство "Рибка". 

"Аз лично вярвам, че книгата дава много добра библиотерапия за децата. Тя помага. Тя е убежище за децата в трудните моменти", изтъкна Виктория Бисерова от издателство "Ентусиаст".

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК