Сбъдната мечта: Какво накара студенти да станат част от екипа на Националната библиотека?

Тя се осъществява благодарение на студентските практики

03.01.2022 | 14:44 Редактор: Ваня Кузманова

Да започнеш работа в една от най-големите културни институции - Националната библиотека - звучи като мечта. Мечта, която млади хора вече сбъдват благодарение на студентски практики там. Над 30 са студентите, които вече са преминали през практическия курс, като вече двама от тях са част от екипа ѝ.

Мая Димитрова работи от години в националната библиотека, споделя че работата и като ментор на младите студенти я изправя пред истинско предизвикателство. 

"Вече над 30 студенти са минали тези практики, а в началото леко се притесних от задачата, която ми поставиха да съм ментор в тази програма, защото предположих, че човек трябва да има някакви преподавателски умения, за да се въведат студентите в тези практики и е необходимо да имат малко повече внимание, за да им се разкаже за структурата и мисията на Националната библиотека. При нас по-специалното е общуването с потребители, като знаете, че освен нужната експертиза е умение, което не всеки притежава такава и тук добиват представа, как е необходимо да се държат с читателите, на които трябва да помогнем, защото затова сме тук, да открият това което им е необходимо и да стигнат до правилният документ, които търсят", сподели менторът Мая Димитрова. 

За да стимулират интереса на студентите, те получават възможност да останат на работа в най-голямата библиотека в страната. Две от момичетата, които са доказали уменията си в работната среда вече са част от екипа ѝ. 

"Вдъхнови ме, че се занимавам с тази специалност, която уча в момента. Мога да се развивам в тази сфера, като мога да придобивам нова информация, която би ми била полезна не само теоретически, но и практически. Работата с книги, с библиография, като цяло свързано с библиотечния мениджмънт. Тази да помагам в обслужването на читатели, да записвам бележки, да участвам в процеса на информационната система в библиотеката, да бъда част от информационната система, за да стигне книгата до читател", разказа студентката Цветелина Димитрова

"Издирвах арабски книги, които са свързани със Сирия, сирийски автори или всичко отнасящо се до Сирия. Не само теоретически, но и практически просто да се запознаят с механизма, самата работа, да видят и архива, да се докоснат, като цяло", каза Мая Махмуд. 

Всеки студент, които изучава специалности, които са свързани с библиотечен мениджмънт, документалистика и архивистика може да стане част от екипа на библиотеката.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК