Двамата от ДАНС, уличени в шпионаж, са отстранени, нямат достъп до агенцията

Служителите са били началник на сектор и на отдел в една и съща дирекция повече от 5 години

01.04.2022 | 17:42 Редактор: Елеонора Танева

Няма задържани, нито повдигнати обвинения след поредния шпионски скандал у нас. Трима души са разследвани за шпионаж в полза на Русия. Това стана ясно след вчерашната акция на специализираната прокуратура и контраразузнаването в ДАНС. 

Разследването е продължило няколко месеца.  

"Разследват се действията на 3 лица - двама служители на средно ръководно ниво от ДАНС и служител на министерство, различно от МВР.  Интересното е, че информацията е предавана непряко при среща, а дистанционно чрез технически способи", заяви говорителят на Специализираната  прокуратура Христо Кръстев. 

"Касае се за случай, както вие сами го наричате шпионство, шпионаж", уточни ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Сигналът до прокуратурата постъпва от ДАНС в сряда. Там проверяват свои агенти след данните, че са предоставяли секретна информация към Русия. 

"Взети са мерки въпросните наши служители, уличени в шпионска дейност, да не бъдат допускани до сградата на ДАНС. Те са отстранени от работа", каза председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Служителите са били началник на сектор и на отдел в една и съща дирекция повече от 5 години. Срещу тях е образуано дисциплинарно произвовдство и проверка за отнемане на достъпа им до класифицирана информация. От ДАНС са категорични, че няма да позволяват външна намеса в службата.

"Говорят за футболисти, зидаромазачи и хора, които си губят времето в агенцията и само получават заплати. Искам да кажа, че такива хора няма в агенцията. Ако някой интерпретира сегашните времена с времето, когато той е бил ръководител в структури на МВР и това е било позволено, искам да Ви уверя, че това не съществува", категоричен беше директорът на ДАНС.

А след случая ръководството на агенцията допуска, че ще има още руски дипломати, които ще бъдат обявени за персона нон грата у нас. 

"Тези разследвания, които последните 2 години прокуратурата инициира в резултат на сигнали на ДАНС за действия в полза на служби на руската федерация, от една страна показват активната работа на руските служби на наша територия", коментира зам.-председателят на ДАНС Румен Георгев.

От Специализираната прокуратура увериха, че ще предоставят повече информация за шпионажа през следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК