Средствата не са платени по юридически причини, "Автомагистрали - Черно море" готови за протест

С решението на парламента ще се избегне риска АПИ не може да поддържа пътищата в страната

30.03.2022 | 19:03 Редактор: Теодора Патронова

Парламентът ще решава казуса със забавените плащания по договорите за ремонти и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това ще даде възможност на Агенция "Пътна инфраструктура" да разплати половината от дължимата сума на фирма "Автомагистрали - Черно море", чиито служители вече няколко пъти излизаха на протест.

В най-кратък срок предстои държавата да изплати част от дължимото на фирма "Автомагистрали - Черно море". Причината да не бъдат платени досега над 27 млн. лв. за ремонт на участък от автомагистрала "Тракия" е юридическа, обясни министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

"Ще се изплати веднага 50% от сумата, а останалите 50% ще бъдат след комисия, която ще прави ревизия на всички договори. Когато излязат с междинен доклад и ако в него е и фирма "Автомагистрали - Черно море", ще бъде изплатена цялата сума", обясни министърът.

Развитието по казуса идва на фона на планираните поредни протести тази седмица. Синдикатите и служителите остават в стачна готовност, въпреки дадените днес гаранции за изплащане на поне половината от сумата.

"Нашата борба е да запазим тези трайни работни места. Да запазим условията, при които работят нашите синдикални членове и да можем да полагам достоен труд с достойно заплащане", изтъкна Петя Стоянова от КНСБ.

С решението на парламента ще се избегне сериозния риск Агенция "Пътна инфраструктура" да се окаже в невъзможност да поддържа пътищата в страната. 

По думите на регионалния министър ще бъдат изплатени и 100% от сумите за изпълнени дейности за доставка и монтаж на мантинели, пътни знаци и маркировка.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: МРРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК