Ukraine Street: Трябва ли бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна"?

Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ

30.03.2022 | 19:09 Редактор: Теодора Патронова

Подписка за промяна на имената на улиците, на които се намират посолствата и консулствата на Русия вече има и в България. Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ. Подобни петиции има вече в 34 държави, а в пет промяната в името на улиците е факт.

Предложението е част от бул. "Драган Цанков", на който се намира руското посолство в София да се преименува на бул. "Украйна", а другата улица, на която е посолството - "Никола Мирчев" да се казва "Героите на Украйна".

Драган Цанков е основна фигура в българския политически живот след Освобождението. Бил е два пъти министър-председател на България. Никола Мирчев е сред най-добрите български художници – живописец, илюстратор и карикатурист.

Кампанията Ukraine Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици, като символичен акт на подкрепа към украинския народ.

"Както знаете, Русия започна тази война под претекст, че Украйна не е истинска държава и украинците не са истинска нация. И всъщност това, което те се опитват да направят е да заличат Украйна от картата. А целта на кампанията ''Улиците на Украйна'' е да направи точно обратното – да постави Украйна на картата и в градовете по целия свят", обясни директорът на Би агенция - трансфер Кристина Николаева.

Журналистът Найо Тицин вече е внесъл в Столичния общински съвет предложение бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна".  Общинският съветник Карлос Контрера обаче е скептичен към подобна промяна.

"Подобни кампании ми се виждат лицемерни, защото война не се спира с преименуване на улици. Да, вероятно, някой си мисли, че това е страхотен жест", коментира той.

Кампанията Ukraine Street включва и Русе, където също има руско консулство.

"Аз апелирам вместо да се дават неуместни предложения, по-скоро да обърнат внимание на проблемите на украинските граждани в България", заяви председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

В няколко държави като Албания, Литва, Латвия и Норвегия вече са преименували улиците пред руските посолства и те носят имена като "Свободна Украйна" и "Независима Украйна".

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 4
Георги
преди 2 години
Всички руски имена в България да се махнат..не искам да ходя по улица с руско име! Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 1
Марио
преди 2 години
Категорично НЕ! Това вече е издрабняване и гавране с българската история! Хайде направо и държавата да преименуваме! Аз съм силно против Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Ивелин
преди 2 години
Дави *** маиката продажна на вдичките дето искате да сменяте име на българска улица сис смешни украинци .тия украинци дето са в българия си правят *** сас всички Българи щот нито са бедни нито бежянци еее лате във Бургас във Несебър във свети Влас даги видите завалииките и неса само жени или деца а и мъже целите татоирани и държащо се нядмено спрямо Българите .Влизат вав магазините малките *** ви дът квот си харесат и нещат да плащат викат ние сме украинци бежянци за нас всичко е безплат Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 7
Pi
преди 2 години
Е, като дойдат руските освободители да те освободят от европейско робство , да ти взривят имуществото, защото техните бомби били цивилизовани и не убивали хора , а само нацисти, ще може да ги посрещнеш с цветя - аз , обаче , под руски ботуш не искам да живея Сигнализирай за неуместен коментар