Жилищата с най-голямо поскъпване от 7 години насам

В София вдигането на цените за една година е с 9,1%

29.03.2022 | 17:05 Редактор: Искра Ангелова
Жилищата с най-голямо поскъпване от 7 години насам

Годишният ръст на цените на жилищата скоро ще достигне двуцифрено число. За последното тримесечие на 2021 г. НСИ отчете 9,4% средно за страната повишение, което е най-голямото от близо 7 години насам.

Във Варна на практика годишният ръст на цените е дори 10,8%, като при новите жилища е 11,3%, а ва съществуващите - с 10,5% на годишна база.

Положението е същото в почти цяла Европа. Централната банка на Гърция съобщи, че в южната ни съседка цените на апартаментите в края на 2021 г. са се повишили с 9,1% в сравнение с година по-рано.

В Атина поскъпването е 10,5%, в Солун - с 8,3%, а средно за градските райони то е 9,7%, съобщава "24 часа".

Според данните на Евростат с изключение на Испания, Италия, Кипър и Малта годишният ръст на цените на жилищата е над 10%. В Естония например е 17%, а в Чехия дори е 22%.

У нас след Варна по поскъпване идва Пловдив със средно 9,5%, но там цените на новопостроените жилища са се вдигнали средно само с 4,9% в сравнение с година по-рано, докато съществуващите са поскъпнали с 13,2%. Като цяло новото строителство по принцип е по-скъпо от старото и когато заради високите стойности за придобиване на жилище голяма част от търсенето се насочва към по-евтините, неизбежно те поскъпват с по-голям темп.

В София вдигането на цените на жилищата за една година е с 9,1%, като и там новите са с по-висок ръст от старите. Бургас е следващият от шестте големи града с 9% годишен ръст на цените на апартаментите, а Стара Загора и Русе са с по 8,8% ръст.

Междувременно от пост на зам.-кмета на столицата Дончо Барбалов във Facebook стана ясно, че цените на общинските жилища, които наемателите им искат да купят, ще се актуализират.

Изменение на наредбата вече е внесено в СОС. В момента ограничението е само тези цени да не са по-ниски от данъчната оценка на имота, но разминаванията с пазарните цени са вече драстични.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК