Заков: Няма как да изпратим оръжия на Украйна, но това не значи, че подкрепяме Путин

Още държави се включват в батальонната бойна група, която ще подсили границите на НАТО

29.03.2022 | 14:17 Редактор: Жаклина Иванова

Още държави се включват в батальонната бойна група, която трябва да подсили границите на НАТО. Това обяви министърът на отбраната Драгомир Заков.

Батальонната бойна група ще бъде сформирана до няколко седмици. В нея ще вземат участие САЩ, Великобритания, Албания и Италия.

"В основата на групата към момента е български батальон. С развитието на концепцията водещ елемент вероятно ще стане италианският контингент, но вътре ще има български военнослужещи. Министърът на отбраната не може сам да дарява или да изпраща каквото и да било на когото и да било. От друга страна, трябва да знаем какво можем да предоставим", посочи Заков.

"В момента, за да изпратим помощ, ние трябва да лишим българските военни сили от някакво оборудване. Съгласете се, че в този момент това няма как да стане. Да не създаваме хипотезата, че България, ако не изпраща оръжие, подкрепя Путин. Това е също толкова вредна теза, колкото тази, че ако имаме някакво оръжие, бихме могли да го изпратим и това щяло да ни вкара във война. Аз нямам такова усещане и двете тези не ги приемам", коментира министърът на отбраната.

"По отношение на МиГ-29, поддръжка в Украйна, Беларус и Русия няма как да се случи в близко бъдеще. Търсим и варианти, в които ще се получи пауза във възможностите за продължаване на жизнения цикъл на МиГ-29, както и влизането на въоръжение на новата платформа", категоричен бе той.

Заков подчерта, че в приоритетите му влиза създаването на ефективна и боеспособна армия на страната ни.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК