Заков: Трябва ни боеспособна армия, стига политическа нецелесъобразност

"Ще бъдат използвани възможностите и сътрудничеството на НАТО и ЕС", подчерта министърът на отбраната

29.03.2022 | 11:57 Редактор: Жаклина Иванова

Кризата, в която се намираме и състоянието на въоръжените сили, повече не могат да са жертва на политическа нецелесъобразност. Време е за вземане на държавнически решения, те невинаги са популярни. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков на пресконференция, на която представи своя екип.

"Имаме нужда от боеспособна армия, която може да ни защити, от армия - гордост за обществото и военнослужещите. Имаме необходимост да запълним нови военноспособности, това означава обаче сериозни разходи, които българските граждани трябва да отделим. За да можем да поискаме обаче тези средства от гражданите, трябва да гарантираме - първо, че тези средства ще бъдат похарчени за истински способности, и че ще бъдат похарчени по естествен начин", посочи Заков.

"Ще бъдат използвани възможностите и сътрудничеството на НАТО и ЕС. Единственият вариант армията ни да е боеспособна в краткосрочен и дългосрочен план, е да работим с партньорите ни от НАТО и ЕС. Основната ни цел е армия, въоръжени сили, които да могат да предоставят и използват целия набор от способности във всички области", добави той.

Заков представи екипа си: Йордан Божилов - зам.-министър на отбраната, анализатор по темата сигурност и отбрана; зам.-министър Александър Петков, част от кабинетите през миналата година; началник на кабинета е Антоанета Лозенска, юрист с богат опит в администрацията, работила е в сферата на електронните медии; адм. Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Медиана, реализирано
преди 2 години
Този Натовски Льолю-чиновник е по голяма нула и от норвежката гальонна фигура! Сигнализирай за неуместен коментар