Забавят пускането на летището в Русе заради хаос с финансирането

Очаква се то да бъде готово до края на годината

29.03.2022 | 13:57 Редактор: Жаклина Иванова

Нов срок за пускането на летището в Русе. Очаква се то да бъде готово до края на годината и тогава да бъде прелицензирано за вътрешни полети. Неясноти обаче има около финансирането.

Отпуснатите от държавата над 2,5 млн. лв. вече са по сметките на общината, но още не могат да се използват. Причината за това е, че отговорността да разговаря с Европейската комисия е прехвърлена на местната власт.

"В постановлението на МС е записано условие, че сумата може да се използва, когато бъде верифицирана от общината, че не представлява нерегламентирана държавна помощ. В разговори с Министерството за финансите сме, защото такова нещо не е правено от община - да общува с Европейската комисия и да верифицира, че нещо, което държавата иска да направи в Русе, не е държавна помощ", обясни кметът на Русе Пенчо Милков.

"Идеята ни е със съвместни усилия това летище да бъде пуснато. Дали с тези пари, или с пари на министерството - летището в Русе ще функционира до края на годината", каза зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК