По-евтини винетки, но по-високи тол такси за шофьорите на камиони

Според регионалното министерство и при новите цени българската тол система остава най-евтината в ЕС

28.03.2022 | 18:53 Редактор: Теодора Патронова

По-евтини винетки от догодина планират управляващите. Тол таксите за тежкотоварните камиони обаче, ще бъдат по-високи от 1 юли.

С най-малко 10% ще поевтинее електронната винетка от 1 януари, обеща министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. По-високи тол такси обаче ще плащат шофьорите на камиони при преминаване по магистралите и първокласните пътища от 1 юли. Освен това второкласната пътна мрежа също става платена.

"Предлагаме нова тарифа, чрез която ще се заплащат и второкласните пътища в България. Ще се направи актуализацията на цените на магистралите и първокласните пътища", обясни министър Караджов.

Очаквано увеличението предизвика недоволство от страна превозвачите, защото досега не плащаха за второкласните пътища.

"В тази икономическа обстановка, в условия на повишаващи се цени на горивата, в условия, където всички държави от ЕС търсят мерки за подкрепа, тук се увеличават с три пъти цените на тол системата", коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на българските превозвачи.

"Това, което е трябвало да се случи преди две години с тол системата и не е било направено - слагането на нулева ставка за цялата второкласна мрежа прави математически невъзможно да ви кажа колко пъти се повишава, може би чак при последваща промяна", обясни министърът.

Според регионалното министерство и при новите цени българската тол система остава най-евтината в Европейския съюз. Според превозвачите сметката ще платят обикновените потребители.

Правителството обещава да вложи 2.6 млрд. лева тази за подобряване на пътната мрежа до края на годината. 

Заради по-високите такси за тол системата превозвачите са категорични, че може да се стигне и до протести.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК