Доц. Кунчев предложил епидемичната обстановка да бъде до 15 май, правителството отказало

Това, което ни кара да сме по-внимателни, е започването на известен подем, коментира главният държавен здравен инспектор

26.03.2022 | 17:59 Редактор: Елеонора Танева
Доц. Кунчев предложил епидемичната обстановка да бъде до 15 май, правителството отказало

В зависимост от ситуацията, ние винаги можем да върнем част от мерките. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че предложението му срокът на извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължен до 15 май не е било прието от правителството.

"Ние сме направили анализ и сме подали някои промени -  и в закони, и в наредби, които трябва спешно да се направят. Имаме уверението на парламента, че ще ги разгледа максимално бързо, тъй като по никакъв начин не трябва да се пречи на противоепидемичната дейност", обясни доц. Кунчев пред БТА.

В петък депутатите от управляващата коалиция предложиха законови промени, с които се дава възможност да се въвеждат противоепидемични мерки след края на извънредната обстановка по предложение на главния държавен здравен инспектор и със заповед на министъра на здравеопазването. 

"Общата тенденция за снижаване на заболеваемостта и сега е налице. Единствено това, което ни кара да сме по-внимателни, е започването на известен подем, засега не толкова голям, в рамките на два – три до пет процента в някои страни", каза той. 

Според него може да се обмисли отпадане на "зеления сертификат" за влизане в България. По думите му и в момента той е премахнат в някои от европейските страни. 

"Има възможност и ние да вървим в тази посока, макар и не веднага. Поне за страните от Европейския съюз може да се мисли след края на този месец, да обсъждаме тази възможност", обясни доц. Кунчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК