PISA 2022: Добре ли реагират учениците ни при реални житейски казуси?

Изследването ще продължи до 22 април, а резултатите ще са ясни догодина

29.03.2022 | 13:08 Редактор: Здравко Черкезов

7 хил. деветокласници у нас са част от международно изследване PISA. То се провежда през три години, като в него са включени близо 80 страни. Основната цел е да се проверят знанията на учениците, важни за пълноценното им участие в социалния и икономически живот. Изследването ще продължи до 22 април, а резултатите ще са ясни догодина.

"Вземи един камък и го сложи в дупката. Ще ти върши същата работа, защото когато златото е било там, си го имал, но не си го използвал."  Басня на Езоп. Примерна задача от международното изследване PISA, на която ученичката Виктория Николова се опитва да даде отговор. Въпросът е как тя ще разтълкува съвета златото да бъде заменено с камък.

"Камъкът е важен, защото по този начин се заменя късът злато като символ за нещо, което го няма, за да се запази неговата стойност", смята Виктория.

Проучването проверява уменията на младежите да осмислят, преобразуват и решават проблеми от реални ситуации. Задачите са в три части - четивна, математическа и природонаучна грамотност.

"Задачите, свързани със знанията по БЕЛ, са свързани с т.нар. функционална грамотност - проблем при всички учебни дисциплини. Да умее ученикът да защити своя позиция, която е следствие от прочетеното, е сериозно предизвикателство пред учениците", обясни Камелия Станчева.

Според учителите, изследването би спомогнало за бъдещи промени в образователната система. 

Това е много полезно изследване, тъй като дава обективни данни за състоянието на образователната система, дава възможност да се вземат някакви коригиращи мерки относно начина на обучение и учебните програми.", посочи зам.-директорът на ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново - Николай Цонев.

Тестването е анонимно, а резултатите са представителни за страните. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК