С 50 лв. по-високи компенсации за бизнеса, обмислят намаляване акциза на горивата в ЕС

България предлага излъчването на договорен екип, който да води преговори за съвместно изкупуване на газ

23.03.2022 | 13:34 Редактор: Елеонора Танева

Правителството увеличава компенсациите за бизнеса и предлага на Европейската комисия общи преговори за доставка на газ от Русия. МС реши таванът на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток да бъде увеличен от 250 на 300 лв. 

"По този начин ще вкараме допълнителни 738 млн. лв. в тази програма. Въпреки войната - бизнесите да не бъдат ударени с този ценови шок. Българското правителство застава твърдо зад цените на тока и газа. Очаква се цената за битовите потребители да не бъде покачена, но решението е на КЕВР", заяви премиерът.

На европейско ниво вече се обсъжда и намаляване на акциза на горивата от всички страни членки на ЕС. Целта е намаляване на крайната цена на горивата. Очакванията са това да се отрази на драстично нарасналите разходи за транспорт. 

"Съвместно всички 27 страни да изкупуваме газа заедно през преговорен екип. Да използваме пазарната сила на ЕС за по-добри нива на газа. Ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, заедно да направим солидарен механизъм, за да са стигнем тази цена, която ще се отрази и на цената на тока. Ще настояваме и за координирано намаляване на акциза за горивата", каза още премиерът. 

По предложение на България, Европейската комисия ще обсъди общи мерки, свързани с решаване на кризата с газа.

"Ще предложим всички газохранилища в Европа да бъдат запълнени на 90%, за да не се стигне до спекулативния момент от тази зима. Ще предотвратим спекулативна ценова криза за следващата зима. Време е България да поведе в лидерството по тази дискусия. Проблемът е общ и решението трябва да бъде общо. Вчера стана ясно, че ЕК поставя темите, които България повдигна, в дневния ред на заседанието тази седмица", уточни още Петков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК