Рибарите притеснени от възможността за мини в Черно море, но няма да спрат работа

 Войната в Украйна може да повлияе негативно и на улова

22.03.2022 | 19:31 Редактор: Теодора Патронова

Рибарите по Черноморието са притеснени от информацията за мини от Одеса в Черно море. Но са категорични - не могат да спрат работа заради опасността. Междувременно водолази от Центъра по подводна археология заявиха, че са готови да помогнат, ако такива попаднат на морското дъно.

В рибарското селище край Бургас приемат с тревога новината, че морски мини могат да достигнат нашите брегове.

"С това, което научаваме от пресата, притеснява ни! Дано се размине с тези неща. Но ние сме рибари, в морето сме постоянно, ще внимаваме. Ако има нещо ще се обаждаме", коментира рибарят Яни Костов.

Войната в Украйна може да повлияе негативно и на улова.

"Миграцията на рибата е такава, че тя идва от Мраморно море пролетта и есента си хвърля хайвера около Азовско море. Може би тези оръжия ще я стресират", обясни Иван Димов.

Заради лошото време лодките в момента са на брега, но спре ли вятърът, рибарите са категорични - пак ще влязат в морето.

В същото врече от Център за подводна археология са готови да помогнат, ако трябва да се установят мини по морското дъно. При проучване на трасето за Южен поток край Варна са открити мини от Първата световна война.

"В тези зони там е забранено тралене, така че не би трябвало да са опасни, въпреки че видяхме следи от тралове, разместени от тези линии, защото ние ги намирахме в прави линии. Това означава, че траловете могат да закачат такива мини, което, разбира се, би създало риск, особено ако бъде извадена мината", поясни директорът на Център за подводна археология Найден Прахов.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК