Зависимости около "Турски поток": Как частна фирма раздава джипове на министерства?

Премиерът Кирил Петков е назначил проверка по случая

21.03.2022 | 18:52 Редактор: Жаклина Иванова

Премиерът Кирил Петков е назначил проверка по случая с предоставените джипове на ведомства и на възложителя на поръчката - държавният газов оператор "Булгартрансгаз".

Автомобилите са собственост на консорциума "Аркад", който беше избран да строи българската отсечка на газопровода "Балкански поток". За тях се разбра, след като един от джиповете беше открит при задържането на пиара на ГЕРБ - Севдалина Арнаудова.

"Това е джип на лизинг, предоставен на фирма "Аркад", която е изпълнител на "Балкански поток". След като свършихме проекта, те имаха много коли, дадоха да се ползват. Имаме документи", каза съпругът на Севдалина Арнаудова Делян Димитров.

Всъщност той е член на Управителния съвет на "Булгартрансгаз". По договор от 3 февруари 2021 г. държавната фирма ползва пет автомобила, предоставени безвъзмездно от консорциума "Аркад".

4 джипа са дадени на Министерството на околната среда, а един - на Министерството на енергетиката. Премиерът Кирил Петков е назначил проверка по случая.

"Кой раздава джипове просто така? Когато някой безплатен подарък е даден, той обикновено е прекалено скъп, ние всички сме го платили", заяви Петков.

Четирите джипа в Министерството на околната среда са предоставени с договори, подписани от последния екоминистър в кабинета "Борисов 3" - Емил Димитров-Ревизоро. Колите са дадени малко след завършването на "Турски поток".

"Аркад" е консорциум от чуждестранни компании. Договорът с тях беше подписан през септември 2019 г. Година по-късно обаче, регистрирана в Сърбия руска компания, беше обявена за подизпълнител на българския участък от трасето на "Турски поток".

"Ако копаете газопровод, накрая може да ви остане багер, но не и джип. Това е недобре измислено оправдание за корупционна услуга", посочи разследващият журналист от "Антикорупционния фонд" Николай Стайков.

Строителството на "Балкански поток" завърши през декември 2020 г. Два месеца преди това джиповете са раздадени по министерства и държавни фирми.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК