Рашков: Събират се доказателства за образуване на досъдебно производство

Министърът изтъкна, че МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура

18.03.2022 | 23:47 Редактор: Теодора Патронова
Рашков: Събират се доказателства за образуване на досъдебно производство

Чухме късно днес становището на прокуратурата. Прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка, която има за цел да се съберат евентуално достатъчно данни, за да може да се реши дали да се образува досъдебно производство. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на брифинг в Министерския съвет.

"По тази проверка са събрани сведения, включително от намиращия се в Дубай Васил Крумов Божков, саморъчно подписани от него. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след като вече се образува досъдебно производство", обясни министърът.

По думите му на практика вчера е стартирано такова. 

"Вместо прокуратурата да заяви пред цялото общество, че тя ще предприеме това действие, тя се постара да обяви на всички, че виждате ли Министерството на вътрешните работи не е направило нищо. Не е било компетентно да предприеме елементарни проверовъчни действия", изтъкна Рашков.

"Нека припомня, че Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не - да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност", добави Рашков.

Министърът разясни, че МВР е събрало информация относно фактите, които изнася Божков, че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова, за разлика от прокуратурата.

"Изненадах се за пореден път не само защото от прокуратурата нагласиха тяхната пресконференция да бъде твърде късно, но и да не можем да реагираме - сега се налага ние да реагираме късно. Там чух откровени лъжи, че нямало проект на искане за повдигане на обвинение срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите, и за тримата", каза Рашков. 

"Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не", подчерта министърът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 2 години
Борисов обезателно трябва да влезе в затвора , заедно с ортаците си. Сигнализирай за неуместен коментар