Адв. Рангелов за ареста на Борисов: Условията на неотложност позволяват на МВР да не уведоми прокуратурата

"Има вариант, при който Борисов може да бъде разпитан и освободен веднага", посочи юристът

18.03.2022 | 08:49 Редактор: Жаклина Иванова
Адв. Рангелов за ареста на Борисов: Условията на неотложност позволяват на МВР да не уведоми прокуратурата

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше задържан снощи за 24 часа след акция на МВР. Проверките и действията бяха извършени "по неотложност".

"Действията, извършени при условия на неотложност, позволяват органите на МВР да не уведомяват прокуратурата за определен период от време - 24 часа. Самата неотложност - дали е била налице или не, в конкретния момент, не можем да гадаем. Това е положение, при което или незабавно трябва да бъдат събрани някакви доказателства, защото иначе те могат да бъдат укрити, разпилени, унищожени, или когато лицето се готви в кратък период от време да извърши престъпление или да се укрие", каза адвокат Людмил Рангелов в ефира на "България сутрин".

Той уточни, че има вариант, при който Борисов може да бъде разпитан и освободен веднага, ако няма някакви сериозни доказателства, които да дават основание да му бъде повдигнато обвинение.

Запитан какво следва като процедура, той посочи за Bulgaria ON AIR: "Прокуратурата поема случая, ако органите на МРВ ѝ предоставят някакви доказателства. Те трябва да поискат потвърждение на образуваното вчера досъдебно производство. То трябва да бъде съобщено на прокурор, който започва да го наблюдава и контролира, както и да дава указания на разследващите какви дейности да извършват по отношение на него".

По думите му, ако при доклада в прокуратурата прокурорът прецени, че има сериозни данни за престъпления и доказателства, той може да каже да бъде повдигнато обвинени на Борисов и съответно спрямо него да бъде взета някаква мярка за неотклонение.

"Ако тя е "задържане под стража", не  може да бъде по-дълга от 72 часа. Ако е друга мярка - парична гаранция, подписка, той ще бъде освободен", обясни адв. Рангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК