Обявиха епидемична обстановка в община Благоевград заради бум на заболели от грип

Тя влиза в сила от 18 март

17.03.2022 | 11:25 Редактор: Теодора Патронова
Обявиха епидемична обстановка в община Благоевград заради бум на заболели от грип

Във връзка с рязкото повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип, считано от 18 март, петък, на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка.

С предписание на директора на РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца, съобщи Министерството на здравеопазването.

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г. Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

МЗ напомня, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от Ковид-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
ами да, вече никой не внимава Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Докато не измрат всички българи няма да се спрат западните ни "партньори". Пускат се умишлено патогени!!! Сигнализирай за неуместен коментар