Как да различим грипа от алергията?

Множество бактерии, вируси и алергени могат да причинят респираторни симптоми

01.03.2022 | 15:05 Редактор: Теодора Патронова
Как да различим грипа от алергията?

Множество бактерии, вируси и алергени могат да причинят респираторни симптоми. За съжаление, всеки дъх, който поемаме, съдържа смесица от тези причинители на заболявания, плюс други дразнители на дихателните пътища като пърхот от домашни любимци, различни замърсители и мухъл.

Носът, гърлото и дихателните пътища са покрити с лигавици, представляващи естествени бариери на тялото, които откриват, идентифицират и елиминират тези дразнители и патогени. Реакции като кашлица или кихане са нормалният начин на тялото да изхвърля навън тези заплахи.

Тъй като във въздуха, който дишаме, има толкова много частици, може да бъде трудно да бъде определен виновникът, когато става въпрос за респираторни симптоми като кашлица. Затова трябва да бъдат взети под внимание други симптоми и изследвания, за да бъде разпозната причината за тези оплаквания.

Какви са характерните симптоми на грипа?

Симптомите на грипа могат да варират в зависимост от щама на вируса, с който е заразен човек. Вирусите не засягат само дихателната система, те предизвикват широкомащабна атака върху цялото тяло, обикновено причинявайки повече симптоми, отколкото обикновената настинка или алергичната реакция. Някои от най-честите симптоми на грип включват:

Треска;

Главоболие;

Общи болки в тялото;

Умора;

Кашлица;

Болка или дискомфорт в гърдите;

Недостиг на въздух

Запушен нос, хрема и възпалено гърло понякога могат да се появят при грип, но тези симптоми е по-възможно да бъдат развити при обикновена настинка. Други по-рядко срещани симптоми могат да включват диария и гадене или повръщане.

Какви са характерните симптоми на алергиите?

Съществуват множество видове алергични реакции, но симптомите на респираторните алергии, понякога наричани сезонен алергичен ринит или сенна хрема, най-често се припокриват със симптомите на настинка и грип. Честите симптоми на респираторни алергии включват:

Запушен нос;

Хрема;

Кихане;

Кашлица;

Сърбящи очи, нос или уста;

Зачервяване и сълзене на очите;

Подути клепачи

В тежки случаи алергиите могат да причинят проблеми като задух, замаяност, учестена сърдечна честота и други симптоми на анафилаксия, тежка алергична реакция.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК