Правосъдният министър обяви увеличаване на каналите с Европейската прокуратура

Всеки прокурор да може директно да препраща данни за производства и проверки

17.03.2022 | 10:28 Редактор: Тодор Петров

Министър Надежда Йорданова обяви, че в Министерството на правосъдието има предложение всеки един прокурор да може, след като при него има досъдебно производство или предварителна проверка, ако установи, че има данни, че компетентна по случая е Европейската прокуратура, да може пряко да препрати към нея.

Той няма да е задължен да преминава през Върховна касационна прокуратура, какъвто е редът в момента.

Йорданова припомни, че към МС работи главен инспекторат, който прави сериозни проверки, а сигнали постъпват и пряко към министър-председателя. Към момента МВР, НАП и митниците са единствените контактни точки у нас, освен прокуратурата. Дискутира се към тях да се добави Министерският съвет.

Министър Йорданова добави, че в следващите дни предстои да бъде обявен годишният доклад на Европейската прокуратура, в който ще има данни и за България.

По повод приетия вчера в правната комисия на първо четене законопроект за промени в Закона за съдебната власт, предвиждащи закриване на спецправосъдието, министър Йорданова коментира, че е имало задълбочен дебат, като са се чули аргументи по целесъобразност. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
С нищо няма да омогне това, на система, в която за убийсто на човек, дават 9 години, от които ще се лежат 3! Визирам убийството на Милен Цветков. Сигнализирай за неуместен коментар