Тръгва делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник

На подсъдимата скамейка сяда и бившият и.д. кмет на града Севдалина Ковачева

15.03.2022 | 11:52 Редактор: Елеонора Танева
Тръгва делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник

Съдебният процес срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за водната криза в община Перник през 2019 г. започва по същество на 03.05.2022 г. Това реши състав на Специализирания наказателен съд.

Съдът прие, че в хода на досъдебното производство не са допуснати процесуални нарушения, които накърняват правата на обвиняемите. 

Според Специализирана прокуратура има достатъчно доказателства, че в периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. Димов евентуално е проявил умишлена безстопанственост, довела до разпиляване на вода за питейни нужди. Щетите са оценени на 1,901 млн. лева. В условията на недостиг на питейна вода за жителите на общината е било разрешено водоползването за промишлени цели от търговските дружества "Стомана Индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД.

Подсъдима по делото е и бившият и.д. кмет на община Перник Севдалина Ковачева. След като е била уведомена писмено от управителя на ВиК-Перник за силно намаляване на дебита на водоизточниците, не е предприела действия за въвеждане на воден режим, информираха от прокуратурата.

В хода на досъдебното производство са разпитани 156 свидетели, изготвена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК